Stylowa sala konferencyjna czy plan filmowy?

7/09/2015

Sala Marmurowa, znajdująca się w gmachu Śląskiego Urzędu Marszałkowskiego, to dziś miejsce spotkań biznesowych i konferencji. W przeszłości odbywały się w niej bale i oficjalne spotkania. Salę przebudowano, kiedy nastał czas II wojny światowej, przez co wnętrza zyskały monumentalny styl architektury nazistowskiej. Dzięki uderzającemu podobieństwu do wnętrz kancelarii III Rzeszy, stała się planem zdjęciowym serialu "Stawka większa niż życie".

 
         Nam przypadło w udziale umeblowanie tego miejsca – pełnego własnego stylu, przepychu i historii. Szukaliśmy motywu przewodniego, który połączy stare z nowym. Inspiracją okazały się małe, ale bardzo charakterystyczne motywy dekoracyjne, czyli spirale przypominające ślimaczki, znajdujące się na ścianach sali. Zdecydowaliśmy powtórzyć ten wzór na krzesłach oraz stołach, tak aby wszystkie elementy tworzyły spójną całość. Musieliśmy pamiętać o zaleceniu inwestora, zgodnie z którym ustawienie i zastosowanie wyposażenia musiało być zmienne w zależności od potrzeb.

      Meble musiały być odporne na zużycie i ciągłe przestawianie. Urządzając wnętrze Sali Marmurowej wykorzystaliśmy krzesła Maestro, których stelaże wykonane są ze sklejki bukowej, a następnie barwione i lakierowane. Konstrukcja stelaża wzmacniana jest za pomocą oskrzyni pod siedziskiem oraz łączyny dolnej, która zespala za pomocą śrub przednie i tylne nogi. Łączyna posiada także otwór, który ułatwia przenoszenie krzeseł.

      Tapicerka typu Silwertex, która wyglądem przypomina tkaninę, jest odporna na ścieranie i ogień. Powoduje to szeroką gamę zastosowań podczas bankietów i konferencji odbywających się w pomieszczeniu. W projekcie stołu odzwierciedlony został styl pomieszczenia. Nogi i skrzynia zostały wykonane z litego, fornirowanego drewna bukowego.

          Na każdej z nóg o długości 76 cm został wyfrezowany motyw ślimaczka. Górna część nogi zwęża się płynnie ku dołowi, a zewnętrzny kant posiada frezowanie krawędzi od podłogi do 62 cm. Blat o grubości 4 centymetrów został wykonany z pięciowarstwowej płyty stolarskiej, a następnie pokryty naturalną okleiną bukową. Rzadko mamy okazję do pracy w pomieszczeniach o tak wyraźnym stylu. W takich projektach nasza kreatywność przejawia się nie w proponowaniu
innowacyjnych rozwiązań, ale w znalezieniu takich form i materiałów, które w naturalny sposób będą współgrały z istniejącą bazą.

    Witold Bajor  


TAGI: Brak

Komentarze

This site uses some unobtrusive cookies to store information on your computer. By using our site you accept our Terms And Conditions and Privacy Policy. ×